Sausseržu ogas!
Zinātniskajos rakstos atrodama informācija, ka ogu vērtīgās īpašības ir saistītas ar pretmikrobiālo, pretiekaisuma, pretaterosklerozes un pretkancerogēno iedarbību, kas pierādītas laboratorijas apstākļos. Tāpēc augstā bioaktīvo vielu satura un to veselību veicinošo īpašību dēļ zilās sausseržu ogas var uzskatīt un ieteikt kā vērtīgu veselīga uztura sastāvdaļu (Becker & Szakiel, 2019).
Ogas satur daudz dažādu vitamīnu, tādu kā, A, C, E vitamīnu un B kompleksa vitamīnus. Šie vitamīni palīdz stiprināt imūnsistēmu un mazina iekaisumu (Nile & Park, 2014). Tie tiek uzskatīti arī par antioksidantiem, kas palīdz cīnīties ar oksidatīvā stresa ietekmi, kas izraisa hroniskas slimības, piemēram, sirds slimības, diabētu un dažus vēža slimības veidus. Kā pētījumi rāda, vitamīni ļoti koncentrētās devās sastopami sausseržu un upeņu ogu šķirnēs, turklāt to saturs ir lielāks nekā, piemēram, zemenēs, avenēs vai ērkšķogās.
Ogu veselīgums!
Viena porcija (100 g) sausseržu ogu (haskap) satur līdzvērtīgu C vitamīnu kā vesels apelsīns. Tās satur arī daudz A vitamīna, šķiedrvielu un kālija, kā arī antioksidantus (3 reizes vairāk nekā mellenes).
Sausserži
Lai visiem mierīgs un gaišs šis laiks!